Historie
 

Historie

 
Lamholmens historie:

Lamholmen har vært bebodd helt tilbake til tidlig 1800 tall. Her var flere fiskemottak, trandamperi, tønnefabrikk samt rorbuer, fjøs og bolighus. Det var hektisk aktivitet på øya på den tida som i all hovedsak dreide seg om produksjon av saltfisk og tørrfisk. Lofotskrei ble hengt på hjell eller saltet i stabler inne på en av bryggene. Fra bryggene ble de ferdige produktene pakket og eksportert til utlandet. Tørrfisken ble i all hovedsak eksportert til Italia, mens saltfisken ble solgt til Spania, Portugal og Brasil.

Men en gang ble brygga til overs, og lutet mot sitt eget vannspeil, av tiårs prøvelser i salt, sol og uvær, uten menneskers estime.

Den første rorbua som vi vet ble bygget på denne øya – opprinnelig rorbu nummer 53 fra gammelt av, står den dag i dag. Den var den første rorbua vi restaurerte, og er et av de eldste gjenværende bygg i Svolvær havn. Bygget tidlig på 1800-tallet. I dag har den nummer 213 og 214 og er to av våre populære rorbusuiter.

Brygga står den dag i dag og er vårt hovedbygg. Den ble bygget i 1860-årene og i dag inneholder den restaurant, bryggebar, kontorer samt tre praktfulle suiter i øverste etasje.
Bryggen og rorbiene er nennsomt satt i stand – uten overgrep mot gammelt håndverk og tømmer, sånn at du værer stemningen i alle rom, i bjelkelag og kledning.
Fra dager da fiskerne rodde Lofoten med årer og seil.

Vi anbefaler også et besøk på Anker Brygges Facebook-sider om du er interessert i historiske bilder fra Lamholmen!